Copii dupa divort
Dincolo de ruptura intervenita in relatiile dintre parinti dupa un divort, unul dintre cele mai importante aspecte ce trebuie reglementate este si natura relatiilor dintre parinti si copii.
Data fiind complexitatea problemelor legate de minori consilierea unui avocat specializat în divorturi va poate ajuta sa treceti cu bine de aceasta spinoasa problema.
Cabinet avocat Anghel Nicolae din Brasov va sta la dispozitie cu experienta dobandita prin solutionarea unei variate palete de cauze.
Legea distinge cu privire la situatia copiilor dupa divort doua elemente importante:
A. Exercitarea autoritatii parintesti.
B. Stabilirea domiciliului minorului
Fata de vechea legislatie care prevedea doar incredintarea minorului spre crestere si educare unuia dintre parinti in prezent prin prevederile noului Cod Civil se face distinctie intre exercitarea autoritatii parintesti si domiciliul copilului.
A. Autoritatea parinteasca
este definita de art.483 alin.1 Cod Civil ca ” ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului“, iar la alin.2 se prevede ca “Părinţii exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate.”
Practic în notiunea de autoritate parinteasca se inglobeaza toate hotararile pe care parintii trebuie sa le ia pentru si in intersul minorului.
Evident este de o importanta cruciala sa se stabileasca cine si in ce mod ia hotararile de care depinde in cele din urma viitorul copilului.
Codul Civil prevede ca după desfacerea casatoriei autoritatea parinteasca revine in mod egal ambilor parinti.
Cabinet avocat Anghel Nicolae din Brasov cu experienta cazurilor solutionate va poate consilia pentru ca dvs. sa va puteti exercita in mod efectiv prerogativele legale fata de copil.
Exista o multitudine de situatii în care parintii trebuie sa se puna de acord asupra deciziilor ce vor afecta viitorul copilului incepand de la lucrurile simple referitor la program, regim alimentar, pana la decizii esentiale privind forma de invatamant, religia sau sanatatea copilului.
In toata aceasta procedura consilierea unui avocat specializat în procese de divort este esentiala pentru a preintampina problemele ulterioare.
B. Stabilirea domiciliului minorului
Conform art. 496 Cod Civil:
„(1) Copilul minor locuieşte la părinţii săi.
(2) Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.
(3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.
(4) Locuinţa copilului, stabilită potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.
(5) Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.
Art. 497 Cod Civil reglementeaza schimbarea locuinţei copilului
„(1) Dacă afectează exerciţiul autorităţii sau al unor drepturi părinteşti, schimbarea locuinţei copilului, împreună cu părintele la care locuieşte, nu poate avea loc decât cu acordul prealabil al celuilalt părinte.
(2) În caz de neînţelegere între părinţi, hotărăşte instanţa de tutelă potrivit interesului superior al copilului, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.”
Acestea sunt reglementariele generale, in situatia divortului sunt incidente reglementarile art.400 Cod Civil