Avocat Brasov : A fi sau a nu fi divortat. Despre partaj
Partajul judiciar este procedura prin care ( concomitent sau imediat ulterior divortului ) bunurile comune dobandite de catre soti, pe parcursul casniciei, se impart intre acestia . Sotii pot ajunge la o intelegere cu privire la impartirea bunurilor sau, daca acest lucru nu este realizabil, instanta de judecata decide asupra modului de solutionare a partajului.
Potrivit Noului Cod Civil , regimul matrimonial al sotilor are o importanta deosebita in realizarea partajului deoarece, in functie de acest regim, instanta va constata care dintre bunurile sotilor sunt comune si tot aceasta va decide modalitatile de impartire ale acestora.
Partajul judiciar se poate solicita de catre unul din soti sau de catre amandoi iar din punct de vedere practic are anumite particularitati . Cea mai importanta dintre acestea este aceea ca, in cazul in care sotii nu se inteleg, bunurile care urmeaza sa se imparta intre acestia, trebuie expertizate cu privire la valoarea lor de circulatie si,totodata , cu privire la posibilitatea de a fi impartite in natura.
Nu este obligatoriu ca partajul bunurilor comune sa aiba loc , sotii putand ramane proprietari pe cotele-parti, pe termen nedeterminat. In practica, realizarea partajului judiciar intr-un timp cat mai scurt dupa divort este deosebit de utila pentru ambii soti.
Un exemplu de proces tipic de partaj, in care sotii detin, spre exemplu, un apartament si cateva bunuri mobile, se poate finaliza cu atribuirea apartamentului si a bunurilor catre unul din soti , cu obligatia ca acesta sa il despagubeasca de celalalt sot cu o suma de bani egala cu valoarea cotei sale de contributie .
Foarte multe procese de partaj au un grad ridicat de complexitate, intrucat sotii pot detine mai multe bunuri imobile ori pot avea si credite bancare garantate cu respectivele bunuri . In plus, indiferent de complexitatea cauzei , durata si costurile partajului judiciar pot scapa de sub control foarte usor.