Avocat Brasov : 12 intrebari si raspunsuri despre ce inseamna un divort
1. Cate tipuri de divorturi exista ?
Actualmente, exista doua tipuri de divort reglementate prin lege : divortul prin acord si divortul care necesita dovedirea culpei sotului parat , sau a culpei comune a sotilor .
2. Cat de complicat este un divort in Romania ?
Orice divort este intotdeauna complicat , daca nu pe planul procedurii , atunci cu siguranta pe cel emotional . In ultimul timp insa, din ce in ce mai multe cazuri dintre cele intalnite de mine , sotii au incercat sa faca mai usora trecerea acestui neplacut hop printr-o acceptare a discutiei si situatiei iar in final, a unui compromis.
Din punct de vedere al procedurii, consider ca, fata de legislatiile altor state , divortul este mult mai accesibil in Romania decat in multe alte tari .
3. Cat de costisitor poate fi un divort in Romania ?
Daca vorbim doar despre divort, fara alte actiuni ( de exemplu, partaj ) , divortul nu este atat de costisitor. In primul rand, taxa de timbru este aceeasi pentru toti, si anume, 39 lei, si nu cred ca este o suma care sa faca vreo problema . Mai mult , chiar si acest cuantum se poate reduce in cazul acelora care nu au venituri. Daca una din parti doreste un avocat, se ia in calcul onorariul practicat de avocatul ales, insa in cazul divortului nu este obligatorie asistarea de catre un avocat.
4. La ce amanunte trebuie sa fim atenti atunci cand intentam divort ?
Primul pas il constituie acela de schitare a problemelor principale , precum si cel de redactare a cererii de chemare in judecata .
5. Cat poate dura un divort in Romania ?
Un divort prin acord dureaza aproximativ 2 luni de la depunerea cererii si pana la pronuntarea hotararii . In privinta unui divort obisnuit, ce presupune dovedirea culpei , intre 1si 6 luni . Depinde de cum anume se inteleg sotii asupra majoritatii problemelor pe care le ridica divortul , sau deloc .
6. In ce conditii poate instanta hotari sa acorde copilul tatalui si nu mamei ?
Instanta va lua mereu in calcul interesul minorului atunci cand se pune problema incredintarii copilului si a stabilirii pensiei de intretinere .
Pentru incredintare , instanta tine seama de acest singur criteriu : interesul copilului. In stabilirea acestuia , ia in vedere aspecte precum: posibilitatile materiale ale parintilor , ocupatiile parintilor , posibilitatile de dezvoltare fizica , morala , intelectuala , pe care le poate gasi minorul la unul dintre parinti , varsta , sexul copilului , cine s-a ocupat de cresterea , ingrijirea copilului pana la depunerea cererii , ulterior acestui moment , modul cum s-au implicat parintii in educarea minorului , legaturile de afectiune stabilite intre copil si parinti , starea sanatatii copilului , etc. Asadar , atunci cand se face dovada ca interesul copilului este acela de a fi cu tatal , instanta dispune incredintarea copilului catre tata.
7. Ce drepturi are parintele care detine tutela ?
Este impropriu folosit termenul de tutela a copilului , intrucat tutela , asa cum este ea reglementata in Codul Familiei , reprezinta o institutie de ocrotire a minorului lipsit de ingrijire parinteasca ( ex: parinti morti, etc ) .
Odata cu pronuntarea divortului , judecatorul se pronunta cu privire la incredintarea copilului minor din casatorie .
Parintele caruia i-a fost incredintat minorul este cel care exercita drepturile si indatoririle parintesti cu privire la persoana copilului . Aceasta nu inseamna insa, ca celalalt parinte nu are niciun drept . Dimpotriva , el pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu minorul precum si pe acela de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea sa profesionala astfel : vizitarea copilului la locuinta parintelui, lasarea copilului in vizita la parintele caruia nu i s-a incredintat copilul, comunicarea prin telefon, email sau alte mijloace de comunicare, vizitarea copilului la scoala, etc.
8. Ce drepturi are un parinte asupra copiilor nascuti in afara casatoriei in timpul procesului de custodie?
Copilul recunoscut de catre ambii parinti , nascut in afara casatoriei , se bucura de aceleasi drepturi ca si un copil nascut in timpul casatoriei . Aceasta inseamna ca ambii parintii exercita drepturile si indatoririle parintesti cu privire la persoana copilului .
In timpul procesului de incredintare a acestuia , ( deci nu de custodie , ci de incredintare ) parintii au aceleasi drepturi ca si in cazul in care ar fi vorba despre un copil din casatorie .
9. Dreptul de vizitare poate sa impiedice parintele care detine tutela sa se stabileasca in strainatate ?
Nu insa trebuie respectat dreptul de vizitare al parintelui caruia nu i s-a incredintat copilul sau gasita o maniera in care acest drept sa fie respectat , de comun acord , sau stabilita de instanta .
10. In cazul in care o romanca este casatorita cu un strain , poate reveni in tara cu copilul in ciuda opozitiei tatalui ?
Situatia nu este atat de simpla , deoarece , in acest caz , poate fi acuzata de rapire internationala de copii , iar tatal poate solicita reintoarcerea minorului la domiciliul sau obisnuit.
11. Cum defineste legea romana “rapirea minorilor” ?
Aceste aspecte sunt tratate de „Conventia de la Haga” din anul 1980 , ce are drept obiect asigurarea inapoierii imediate a copiilor deplasati sau retinuti ilicit si respectarea efectiva in statele contractante a drepturilor cu privire la incredintare si vizitare . Clarificarea pe care o da Conventia , „deplasarea sau neinapoierea unui copil se consideră ilicită:
1. cand are loc prin violarea unui drept privind incredintarea , atribuit unei persoane , unei institutii sau oricarui alt organism acţionand fie separat , fie impreuna , prin legea statului iîn care copilul isi avea resedinta obisnuita , imediat inaintea deplasarii sau neinapoierii sale şi
2. daca la vremea deplasarii sau neinapoierii , acest drept era exercitat in mod efectiv , actionandu-se separat sau impreuna , ori ar fi fost astfel exercitate , daca asemenea imprejurari nu ar fi survenit . „
12. Care este cel mai greu moment intr-un proces de divort ?
Cel mai important moment este cel al administrarii probelor , ca in orice proces , iar in procesul de divort , acela al ascultarii martorilor , pentru a se evidentia in declaratiile lor ceea ce este relevant .
Buna seara.Ma numesc Mihai si as dori niste raspunsuri la niste intrebari.Eu sunt fiul a doi parinti care vor sa divorteze. Mai am inca doi frati care sunt minori doar eu sunt major. Parinti au construit o casa. Cum se va imparti aceasta casa intre noi fratii si parintii mei ?